Rehber Linux'ta nasıl Minecraft oynanır?

14356

Uzman
Makaleler
3
Minecraft istemcisini indirmek.

Öncelikle bu bağlantıya gidelim. Daha sonrasında "Download (AppImage)" yazan seçeneğe tıklayınız ve bir dosya inecektir. Bu dosyaya yürütülebilirlik izni vermemiz lazım. Bunun için terminali açınız ve dosyanın olduğu dizine gidiniz. Daha sonrasında sudo chmod +x PollyMC.AppImage yazınız. Burada ben dosyanın ismini PollyMC yaptım, sizde öyle yapabilirsiniz. Dosyaya yürütülebilirlik iznini verdikten sonra dosyayı açınız. Kurulum ekranı gelecektir. Ekrandan herhangi bir Java sürümünü seçebilirsiniz, fark etmez, biz sonra tekrar indireceğiz zaten. Bellek ayarlarını da yapıp, sonraki ve bitir butonlarına basınız.

1.webp

2.webp

3.webp

Java indirmek.

Öncelikle, bu bağlantıya gidiniz. Burada Java SE 23, Java SE 22, Java SE 21... gibi sırasıyla sürümler vardır. Buradan oynamak istediğiniz Minecraft sürümünün Java sürümünü indiriniz. Minecraft 1.8.9 için Java 8 son sürüm içinde sanırım Java 21 olması lazımdı. Neyse, sizi yeni bir sayfaya yönlendirecek. Bu sayfada bize lazım olan dosya, Linux x64 Compressed Archive dosyasıdır. Bu dosyayı indirin. Dosyayı indirmek için bir Oracle hesabı isteyecektir.

Dosyayı indirdikten sonra, arşivden çıkarın ve ismini "java-sürüm" olarak ayarlayın. Bu, benim için "java-8" daha sonrasında Minecraft istemcisine geri dönün. Oturum ekle butonuna basıp Minecraft dosyanızın oturumunu oluşturun, ama oyunu başlatmayın. Oturuma sağ tıklayın, oturumu düzenle butonuna basın ve ayarlar kısmına gidin. Burada "Java kurulumu" butonuna basıp aktif edin. Altındaki kısma ise indirmiş olduğunuz Java dosyasının dizinini yapıştıracaksınız, ama bu, indirmiş olduğunuz Java dosyasının içindeki "bin" klasörünün içindeki "java" dosyası olacak. Bu, benim için /home/Office/İndirilenler/Java-8/bin/java daha sonrasında bu sekmeyi kapatabilirsiniz.

İsterseniz, bu kısımdan başka ayarlarda mümkün, mesela bellek değerini de değiştirebilirsiniz. Daha sonrasında oyunu başlatın. Eğer yanlış Java sürümünü indirdiyseniz, hata verecektir ve hangi sürümün kullanılması gerektiğini yazacaktır. Bu işlem, sadece o oturum için geçerlidir. Bunu, isterseniz istemcinin genel ayarlarını değiştirip hepsi için ayarlayabilirsiniz, ama böyle yapınca, örnek olarak bu indirdiğiniz Java sürümü 21 diyelim, yalnızca o Java sürümüyle uyumlu Minecraft sürümlerinde oynayabilirsiniz.

Oturuma özel ayar yapma sebebim buydu. İsterseniz, başka Minecraft sürümlerini de indirip onlar için de Java dosyalarını indirip rahatça oynayabilirsiniz.

2025-02-23-175525_hyprshot.webp

4.webp

2025-02-23-175846_hyprshot.webp

Minecraft istemcisini indirmek.

Öncelikle bu bağlantıya gidelim. Daha sonrasında "download (AppImage)" yazan seçeneğe tıklayınız ve bir dosya inecektir. Bu dosyaya yürütülebilirlik izni vermemiz lazım. Bunun için terminali açınız ve dosyanın olduğu dizine gidiniz. Daha sonrasında sudo chmod +x PollyMC.AppImage yazınız. Burada ben dosyanın ismini PollyMC yaptım, sizde öyle yapabilirsiniz. Dosyaya yürütülebilirlik iznini verdikten sonra dosyayı açınız. Kurulum ekranı gelecektir. Ekrandan herhangi bir Java sürümünü seçebilirsiniz, fark etmez, biz sonra tekrar indireceğiz zaten. Bellek ayarlarını da yapıp, sonraki ve bitir butonlarına basınız.

Eki Görüntüle 127282

Eki Görüntüle 127283

Eki Görüntüle 127284

Java indirmek.

Öncelikle, bu bağlantıya gidiniz. Burada Java SE 23, Java SE 22, Java SE 21.. Gibi sırasıyla sürümler vardır. Buradan oynamak istediğiniz Minecraft sürümünün Java sürümünü indiriniz. Minecraft 1.8.9 için Java 8 son sürüm içinde sanırım Java 21 olması lazımdı. Neyse, sizi yeni bir sayfaya yönlendirecek. Bu sayfada bize lazım olan dosya, Linux X64 compressed archive dosyasıdır. Bu dosyayı indirin. Dosyayı indirmek için bir Oracle hesabı isteyecektir.

Dosyayı indirdikten sonra, arşivden çıkarın ve ismini "Java-sürüm" olarak ayarlayın. Bu, benim için "Java-8" daha sonrasında Minecraft istemcisine geri dönün. Oturum ekle butonuna basıp Minecraft dosyanızın oturumunu oluşturun ama oyunu başlatmayın. Oturuma sağ tıklayın, oturumu düzenle butonuna basın ve ayarlar kısmına gidin. Burada "Java kurulumu" butonuna basıp aktif edin. Altındaki kısma ise indirmiş olduğunuz Java dosyasının dizinini yapıştıracaksınız ama bu, indirmiş olduğunuz Java dosyasının içindeki "bin" klasörünün içindeki "Java" dosyası olacak. Bu, benim için /home/Office/İndirilenler/Java-8/bin/java daha sonrasında bu sekmeyi kapatabilirsiniz.

İsterseniz, bu kısımdan başka ayarlarda mümkün, mesela bellek değerini de değiştirebilirsiniz. Daha sonrasında oyunu başlatın. Eğer yanlış Java sürümünü indirdiyseniz, hata verecektir ve hangi sürümün kullanılması gerektiğini yazacaktır. Bu işlem, sadece o oturum için geçerlidir. Bunu, isterseniz istemcinin genel ayarlarını değiştirip hepsi için ayarlayabilirsiniz ama böyle yapınca, örnek olarak bu indirdiğiniz Java sürümü 21 diyelim, yalnızca o Java sürümüyle uyumlu Minecraft sürümlerinde oynayabilirsiniz.

Oturuma özel ayar yapma sebebim buydu. İsterseniz, başka Minecraft sürümlerini de indirip onlar için de Java dosyalarını indirip rahatça oynayabilirsiniz.

Eki Görüntüle 127287

Eki Görüntüle 127289

Eki Görüntüle 127290

Rehber güzel olmuş ellerinize sağlık ama Minecraft Launcher resmi olarak Linux desteklemiyor muydu?

Bence Windows'tan daha kolay aslında. Java paket yöneticisi ile indirmek mümkün ama bu yöntem bence daha sağlıklı. Yapılması gereken tek şey, Java dosyalarını indirip konumunu yapıştırmak.

Windows'ta Java ve Minecraft'ı Exe'den çalıştırıyoruz iş bitiyor. Hatta Java'ya gerek bile yok Minecraft kendisi kuruyor onu.

Bir not düşeyim, eğer Mint gibi bir dağıtıma sahipseniz Java yüklü bir şekilde geliyor. Eğer daha yeni sürümünü kurmak isterseniz paket yöneticisinden OpenJDK diye aratabiliyorsunuz.

Debian temelli dağıtımlarda paket yöneticisinden kolayca Java yüklenebiliyor.

Yeni konular

Geri
Yukarı Alt